Bispebjerg Bakke

The apartment buildings at Bispebjerg Bakke were designed by the partnership of the Danish artist Bjørn Nørgaard with the architectural practice Boldsen & Holm. Although the apartments were completed in 2007, the initial idea went back many years before that to a conversation between Nørgaard and the chairman of the Association of Craftsmen so, from the start, an important aspect of the scheme was to have a strong link between an artistic concept and its execution with a very high level of craftsmanship.

Nørgaard made an initial model in clay so the design was organic and the form of the buildings grow directly out of their landscape following the topography a complex narrow and sloping site. To the west is the public road, Bispebjerg Bakke, that runs down the hill with the grounds of a large hospital opposite, and to the east of the plot is a suburban railway line in a relatively deep cutting. The land drops down from the narrow north end but the road curves away to the west and the railway line curves sharply away to the east so the plot widens out as it slopes down to the south and east.

The landscape includes mature trees but the orientation of the site also means that the changing light, as the sun moves round, and views across the site and through the buildings are crucial as all the apartments have been given a dual aspect but few can benefit from direct sun from the south.

There are 135 apartments in the complex with a main building that has a sinuous line following the road, well over 400 metres long, and with a smaller second building, just under 90 metres long, to the east where the plot begins to widen out as the railway curves away. The arrangement of the apartments is in some ways quite conventional in that there are separate doorways giving access to a main staircase with just two apartments at each level, a single apartment to each side of the staircase, and the apartments run through from front to back of the block … to provide that dual aspect.

Each “block” or section is self contained with footpaths or roads between, linking the public street and path with an internal service road, with two entrance doors in each section on the east-facing side but the roof is continuous down the length of the long building running across each pathway or road that cuts through the building. Each break is the full height from the pavement to the underside of the roof which adds considerably to the drama as the sections vary in height from three to eight storeys, the tallest section is at the north or uphill end, and the upper apartments in each section have mezzanines so have windows rising up through two tall or even two very tall floors.

It seems odd to describe the roof as flat when in reality it swoops and twists across the building but it is certainly not pitched in the conventional sense because it does not have a ridge with inner and outer slopes. In terms of challenges, the main roof must be the most impressive part of the construction as the placing of joins in the copper sheeting must have required very careful design because there are surprisingly shallow and unobtrusive baffles and lipping to direct rain water, which can be torrential in Copenhagen, to run down the slopes to hoppers and down-pipes rather than simply cascading over the edge. when in reality it swoops and twists across the building but it is certainly not pitched in the conventional sense because it does not have a ridge with inner and outer slopes. In terms of challenges, the main roof must be the most impressive part of the construction as the placing of joins in the copper sheeting must have required very careful design because there are surprisingly shallow and unobtrusive baffles and lipping to direct rain water, which can be torrential in Copenhagen, to run down the slopes to hoppers and down-pipes rather than simply cascading over the edge.

 

Plan from Arkitekturbilleder, Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering

The main staircases, two in each block or section, rise around an oval stair well and the apartments have curved walls and curved balconies so again the design appears to be organic although there is actually a strong and logical conceit in the use of materials on the different sides of the buildings that gives an interesting rationality to the design. In traditional apartment buildings from the early and mid 20th century in Copenhagen, in districts like Nørrebro, the blocks were built with what was then more expensive and more fashionable red brick on the street side and yellow brick towards the courtyard. In the city, an apartment building might be part of a longer row, forming just part of a city block, or might be around a complete block so often the junction between red and yellow brick is not visible or not particularly obvious. At Bispebjerg Bakke it is made into a distinct feature. Red and yellow brick meet at a vertical join half way through each archway and the join is emphasised with bricks projecting at a slight angle and interlocking to look almost like overstitching used on blankets or leather work.

There is a further game with the colour of brick used on each side of the buildings: vertical runs of window and balconies have brick columns or piers between them so, on the red-brick facades, the piers are in yellow brick and tiles, used for the sills and for the parapets of the balconies, are pale yellow but on the sides using yellow brick for the main walls, those piers are in red brick and the tiles - for the sills and balconies and for the surrounds or frames of the main entrance doorways - are red … a deep ox blood red.

Initially, on first seeing them, the doorways and balconies appear to be sculptural - rather free and organic - more Barcelona and more Gaudi than anything normally seen in Copenhagen - but then the effect depends on the very Danish precision and skill of the bricklayers and other craftsmen. 

Details like rain hoppers, the precision of the construction of the copper roof, the regularity of joints in the roof and the precisely shaped and coursed brickwork are all very carefully executed.

Windows are framed in jacoba wood and given a sinuous profile and inside the rails of staircases are bowed out. 

The curved lines of the balconies are interesting. Balconies are on the party wall and there is a central dividing pier on the line of the partition between one flat and its neighbour. The front line of each balcony curves back to the main wall line, forming a bowed, almost semi-circular front to each pair of balconies and the windows curve in from the front line of the wall to the partition to create what is, in effect, triangular balconies but with curved rather than straight lines to the front and window. Note window frames are curved but double glazing units are flat simply for practical reasons, primarily economic.  

On their web site Boldsen & Holm describe Bispebjerg Bakke as a building “where art, architecture, workmanship and technology melt into each other, in an equal and even interaction. The organic shape originates from the character of the area …”